Авто инструменти

Незаменими инструменти за вашия автомобил

авто инструменти | mcbtools.com

Независимо дали сте градски шофьор или любител на дългите пътешествия, е важно да сте подготвени за всякакви ситуации на пътя. Освен задължителните по закон атрибути като пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка, е разумно да разполагате и с набор от ефикасни инструменти. Те не само ще ви помогнат при евентуални дребни повреди, но и биха могли да се окажат спасителни в по-сериозни ситуации, както за вас, така и за други шофьори.

Инструменти За Вашия Автомобил

Макар и повечето от нас да са запознати с нещата, които е препоръчително да съхраняваме в колата, винаги има някой аксесоар, който можем да пропуснем. Поради тази причина, се фокусираме върху най-важните и полезни автоинструменти, които е добре да имаме „под ръка“.

Гедоре комплект

Въпреки, че всички са чували думата „гедоре“, малцина могат да изброят кои са точните инструменти, влизащи в комплекта. В него влизат вложки, тресчотки, раздвижени ключове, удължители и други подобни. С тяхна помощ можете да развиете и завиете всеки един компонент – от болтовете на гумите, до гайките на двигателя (за последното не ви съветваме, освен ако не сте професионалист).

Гедорето съдържа точните размери ключове и аксесоари, калибрирани в сертифицирани лаборатории. Това означава, че закупувайки гедоре комплект, Вие си набавяте ключ за всяко предназначение. Всичко е организирано в компактен куфар или кутия, така че всички инструменти за колата са „под ръка“ и не заемат място.

Тресчотка и вложки

Ако предпочитате да не инвестирате в пълен гедоре комплект, винаги можете да се подсигурите и с една тресчотка с вложки – стандартни и няколко удължени. Най-добър избор би бил комбинираната в два размера, например ¼“ и 3/8“. Струва си и да държите поне един удължител за тресчотка в колата, защото повредата винаги може да се появи на труднодостъпно място.

Отвертка със сменяеми накрайници

Отвертката в комплект с накрайници, освен че заема съвсем малко място е и изключително полезна за ремонти от всякакво естество. Няколко плоски, кръстати, както и тип „еврейска звезда“ битове са напълно достатъчни. Предлагат се и модели отвертки с автоматично зареждане на битовете, които се складират в барабан в дръжката.

Голямо удобство, особено при автомобилните ремонти, са магнитните държачи за накрайниците. Те захващат стабилно и няма опасност да ги изгубите по време на ремонта.

Звездогаечни ключове

Звездогаечните ключове са един от най-използваните инструменти за бързи ремонти по колата.

Обикновено се продават в комплекти и са мултифункционални. Инвестицията в хубав комплект гаечни и звездогаечни ключове на доказан производител практически означава неограничен срок на експлоатация. Така няма и риск те да се износят, изкривят или счупят във възлова ситуация, когато най-много се нуждаете от тях.

Върток или ключ за джанти

Винаги е добре да имате под ръка подходящ ключ за джанти, за да може да отреагирате във всяка ситуация. Такъв обикновено има приложен към всеки автомобил, но при смяна на собственици отделните компоненти могат да се изгубят. Кръстатите модели са специализирани авто инструменти – те са максимално ефективни, подходящи за болтове с различен размер и предлагат много по-голяма стабилност.

Ако ключът за джанти Ви се струва твърде обемен заложете на върток. Модел с квадрат ½“ и по-дълго рамо е идеален за всеки, тъй като ще издържи на голям натиск при развиването на заяли или ръждясали болтове. Качествените въртоци са изработени от твърда легирана стомана – например хром-ванадиева, чиито рамене не се поддават на огъване и счупване.

Хидравличен крик

Едно от първите неща, които трябва да проверим преди да тръгнем на път, а и по принцип, е дали имаме изправен крик. Колкото и бърза и непретенциозна операция да бъде смяната на една гума, то тя би била невъзможна, ако под ръка не разполагаме с хидравличен крик.

Използвайки силата на налягането, хидравличните крикове превръщат в лесна и безпроблемна задача, която не изисква физическа сила. Компактните размери особено на бутилковите –  по-малки от 15 см в диаметър, ги превръщат в подходящ аксесоар дори и за ограничено пространство

Фенер

Макар и не задължителен, винаги е добре да имаме фенер в колата. Той се явява незаменим помощник при извършване на бързи ремонти или проверки по колата при слаба видимост или през късните часове на денонощието. А сменянето на гума под светлината на светкавицата от телефона не винаги е най-добрата идея.

Сигнална жилетка и авариен триъгълник

Сигналната жилетка и аварийният триъгълник са от задължителните аксесоари, подсигуряващи сигурността, които трябва да имате в колата. Ако не разполагате с такива, можете да бъдете санкционирани от органите на реда.

Важността на този тип аксесоари не бива да бъде подценявана. Докато липсата на гедоре комплект, фенер, крик или някои от другите изброени елементи може да ви попречи да извършите бърз ремонт, то все пак в крайна сметка, проблемът може да бъде решен от пътна помощ или друг водач. Ако не разполагате със сигнална жилетка и триъгълник обаче, вие излагате себе си и останалите участници в движението на риск.

Заключение

Много от нас обичат да обгрижват автомобилите си във всяко отношение, но на първо място, за да гарантират своята сигурност и тази на останалите участници в движението. В Mcbtools.com можете да намерите инструменти за колата както за хоби-майстори, така специализирани принадлежности за по-сериозни ремонти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *